FullScreen

Beschrijving van Peloponessos

Vasilitsi


Uitzicht op Vasilitsi

Het kleine “dorpscentrum” ligt op loopafstand van de villa. In het dorp bevindt zich de uitstekende taverne van Nicos, met tafeltjes binnen en buiten en een café. Tevens is er een kruidenier voor de dagelijkse boodschappen (inclusief brood).

Koroni


Zicht op Koroni

Het kleine vissersplaatsje Koroni , gelegen op het bijna zuidelijkste punt van het schiereiland Messinia (+/- 5 km vanaf de villa), werd samen met Methoni wel ’de ogen van Venetië ‘ genoemd, die de scheepvaartroute tussen de Adriatische Zee en Kreta in de gaten hielden. Gedurende het hoogseizoen is Koroni bedrijvig maar wel relaxed, de authentieke manier van leven gaat hier niet verloren. Het is raadzaam om het kleine stadje, met zijn smalle straatjes te voet te verkennen en de auto aan de rand van het stadje, in de buurt van de haven, te parkeren. Op het hoogste punt vindt u een Venetiaans kasteel dat uitzicht biedt over de golf van Messinia. Tegenwoordig is een deel van het kasteel in gebruik als nonnen klooster, dat u samen met het kasteel kunt bezoeken. De nonnen vinden het gezellig als u in de schitterend aangelegde tuin even een praatje met ze maakt. Naast het kasteel/klooster vindt u een grote begraafplaats, vanwaar je uitkijkt op zee. Op het terrein van het kasteel ziet u kleine huisjes waar wordt gewoond. Achter het kasteel, 1 km van het stadscentrum, ligt Zaga beach, met strand-tavernes, ligbedden en parasols te huur. Heerlijk hier te zwemmen of te leren windsurfen. Op de terrasjes aan de promenade langs de haven van Koroni is het heerlijk vertoeven voor een drankje, ijsje en authentieke Griekse gerechten. Een aanrader is de variatie aan heerlijke verse visgerechten!


Klooster & Vesting Koroni

Finikounda

Finikounda is een klein charmant vissersdorpje dat ligt aan de westkant van de zuidelijkste punt van Messinia (+/- 10 km van de villa). Finikounda is een kleurvol, traditioneel dorpje met een verbluffende overvloed aan onbedorven natuur, olijfboomgaarden, wijnhellingen, sinaasappel- en citroenbomen in de omgeving. Het dorp heeft een mooi 2 km lang zandstrand aan de westzijde, maar ook een 800 m lang dorps-zandstrand, wat grotendeels achter de restaurantjes met terrasjes doorloopt. Tal van restaurantjes met traditionele Griekse gerechten, waar je kennismaakt met de warme Griekse gastvrijheid! In het gezellige haventje is het mogelijk een bootje te huren voor een tochtje op het kristalheldere azuur-blauwe water van de Golf van Messinia. Het langzame levenstempo biedt ons als toerist een heerlijke vakantie!


Finikounda


Tsapi beach

Rijdend van Vasilitsi richting Finikounda zie je langs de weg met een bord TSAPI aangegeven.
Neem de afslag (5 km vanaf de villa) en na een bochtige autorit van ongeveer 15 min. kom je bij een afgelegen
strandje met witte gladde kiezels en zand, waar je heerlijk kunt zonnebaden en zwemmen.
Er zijn 2 tavernes, waar je in de schaduw wat kunt drinken en/of eten. Voor het super-relaxte
vakantiegevoel is dit prachtige plekje zeker een aanrader!


Tsapi beach

Pylos


Grieks-Orthodoxe Kerk in Pylos

De stad Pylos, tijdens de Venetiaanse overheersing genaamd Navarino , was een belangrijke oudheid-kundige haven in de Ionische Zee, met een groot Myceens paleis dichtbij, waarvan men denkt dat dit het paleis van Nestor is, zoals beschreven in de gedichten van Homerus. Het bruisende stadje ligt aan de baai van Navarino en het uitzicht is adembenemend als u vanaf de hoger gelegen weg het stadje binnenkomt. Het leven in Pylos speelt zich voornamelijk af op en rondom het centrale plein met grote oude Platanen, waaronder het op de terrasjes overdag en ’s avonds gezellig verblijven is.


Kerk in de burcht van Pylos (Neokastro)

Aan de westelijke rand van de stad bevindt zich het fort Neokastro, van Turkse en Venetiaanse origine, door de Fransen na 1828 hersteld. In de barakken bevindt zich een galerie met etsen en in de kerkers van de zeshoekige donjon is een instituut voor onderwater-archeologie gevestigd. Uitzicht vanaf het dak op de Navarino baai en het eiland Sfaktiria. ’s Zomers worden in het fort culturele evenementen georganiseerd. Een wandeling van het westelijke bastion over de borstwering richting de oostpoort is nog mogelijk. Het eiland Sfaktiria ligt beschermend voor de baai en vormt zo een natuurlijke haven. Het historische paleis van Nestor is te bezichtigen, maar er is niet veel meer van over.

Lagune van Voidokilia en strand


Voidokilia; één van ’s werelds mooiste stranden

Op enkele km’s afstand van Pylos ligt de lagune van Voidokilia, waar schildpadden broeden, met daarnaast een schitterend, ongerept zandstrand langs een cirkelvormige baai voor de strandlief-hebber.


Voidokilia; een paradijs voor de strand- & natuurliefhebber


Methoni


Methoni in de avond

Dit middeleeuwse mythische stadje ligt 10 km ten zuiden van Pylos aan de Egeïsche Zee. Het historische stadje heeft een rijke geschiedenis, wat te zien is aan het Venetiaanse fort , de kathedraal, maar ook aan het Turkse badhuis. In het stadje heerst de lekkere luie Griekse sfeer, zelfs in het hoogseizoen. We vinden er vele tavernes, restaurantjes, bars en hotels. Aan de zuidkant bevindt zich een prachtig zandstrand. Trekpleister in Methoni is de Bourtzi (fort) met de Brug van Mezona. Hiermee is ook in Methoni een natuurlijke haven gevormd.


Brug naar Fort Methoni

Watervallen van Polilimnio


Zwemmen bij Polilimnio

Een dagtocht naar de watervallen van Polilimnio, gelegen tussen Pylos en Messini is voor natuur-liefhebbers een ware ervaring. De Polilimnio watervallen en meertjes bij Kazarma en Charavgi is een unieke onbekende plek. U volgt de weg vanaf Petalidi naar Pylos en neemt de afslag naar Charavgi. Hier liggen de Polilimnio watervallen en meertjes zoals de Kadoula en het Kadi meer. In het water leven onder andere de Griekse beekkikker en de Griekse meerkikker. Rondom de watervallen zijn onder meer Griekse rotshagedissen en muurhagedissen te vinden. In het meer is het lekker verfrissend om te gaan zwemmen (wel op eigen risico). Voor de innerlijke mens; er is een restaurant bij de watervallen aanwezig.

Golfsport aan de Costa Navarino


Costa Navarino: in de top 100 mooiste golfresorts ter wereld

Sinds 2010 is er een nieuw Golfresort geopend aan de Costa Navarino in de omgeving van Pylos. Vanuit Vasilitsi is het ongeveer 30 autominuten rijden.


Lousioskloof


Zicht op de Lousioskloof

De Lousioskloof ligt in het noorden in het binnenland van de Peloponnesos. De kloof is uitgesleten in de rotsen door de gelijknamige rivier. De kloof strekt zich uit over een lengte van 5 km en is op het meest spectaculaire deel 300 m diep. In de kloof bevindt zich een aantal kloosters, waarvan de meest spectaculaire in de rotswand is gebouwd. Boven dit klooster bevindt zich een kerkje met 1 monnik die in het engels de geschiedenis van het klooster vertelt en de bezoeker een verfrissing aanbiedt. Tegenwoordig zijn er wandelroutes uitgestippeld die de bezienswaardigheden met elkaar verbinden. In de zomer bij hoge temperaturen is zo’n wandeltocht alleen heel vroeg in de ochtend aan te raden. Voor de waterliefhebber is er de mogelijkheid om te raften, canoën en kayakken. Het gebied wordt uitgebreid beschreven in de voorjaarseditie van Griekenland Magazine. Tijdens het kolonelsregime (2e helft vorige eeuw) was het gebied een ballingsoord. Ondanks de prachtige natuur en de historische waarde treft men er weinig toeristen.

Ook bereikbaar vanaf de autobaan Kalamata – Tripoli, afslag Megalopoli.


Klooster in Lousioskloof

Olympia


Olympia

Olympia is één van de beroemdste plaatsen in Griekenland, gelegen in het westen van de Peloponnesos, in de provincie Elia, in de regio van de havenplaats Patras. Olympia was een religieus centrum waar iedere 4 jaar sportwedstrijden werden gehouden, waarvan de namen van de over -winnaars sinds 776 voor Chr. (het begin van de griekse jaarrekening) werden opgetekend. De Olympische Spelen, zoals wij die kennen, zijn hieruit ontstaan. Het gebied tussen Patras en Olympia is bekend om zijn prachtige natuur, dorpjes, stranden en archeologische bezienswaardigheden als ruïnes van steden en byzantijnse kerken. Vanwege de afstand tot Vasilitsi als dagexcursie aanbevolen.


Olympia

Mistras

Mistras, een Byzantijnse ruïnestad, gelegen in de buurt van Kalamata, is gebouwd tegen een rotsachtige flank van het Taigatos gebergte, wat zich uitstrekt vanaf Kalamata over de 2e arm van de Peloponnesos, de Mani. Het Taigatos gebergte kun je ook vanuit ons huis aan de overkant zien liggen. Ooit was Mistras een indrukwekkende Byzantijnse stad, waar je nu nog kunt rondzwerven langs bochtige stegen, door monumentale poorten, langs middeleeuwse paleizen, huizen en kerken met prachtige fresco,s. Het kasteel op de top werd gebouwd in de 13e eeuw. Een groot deel van de Peloponnesos werd als provincie van het Grieks Byzantijnse Rijk door Mistras bestuurd. In de 17e eeuw werd Mistras , na verscheidende overheersingen, door Albanezen geplunderd en in brand gestoken. Het moderne dorp Mistras ligt midden in dichte sinaasappelboomgaarden. De ruïnestad Mistras ligt op 2 km afstand in de heuvels. Vanwege de afstand aanbevolen als dagexcursie. Mistras ligt 5 km ten noord westen van Sparta in het departement Lakonia. Het is een van de interessantse plaatsen van Peloponessos en is zeker de moeite waard om te bezoeken. Enkele belangrijke monumenten: Het paleis van de Despoot met de Nafplion-Poort, de kerk van Aghia Sophia, de Kathedraal, de kerk van de maagd Evangelistria, de kerk van de heilige Theodori en het Vrontocheion klooster.

Sinds 1999 is Mistras door de Unesco aangewezen als Cultureel Werelderfgoed.


Mycene


Mycene Leeuwenpoort

Mycene ligt ten oosten van de weg van Korinthië naar Nafplion. Je komt er langs als je vanuit Athene naar Vasilitsi rijdt. Het is aangegeven bij de afslag Nemea.
Mycene was in de oudheid een belangrijke stad en het belangrijkste culturele en politieke centrum van de Myceense cultuur. De heuvel waarop Mycene is gebouwd blijkt uit archeologisch onderzoek al in 3000 voor Chr. te zijn bewoond. De Leeuwenpoort dateert uit de 13e eeuw voor Chr. De bloeitijd van Mycene ligt tussen de 12e en 14e eeuw voor Chr. Er zijn tot nu toe 9 Tholos-graven door archeologen opgegraven.


Mycene

Paleis Nestor

Het karakteristiekste paleis uit de Myceense oudheid is dat van Pylos. Het wordt toegeschreven aan koning Nestor en komt ook in de werken van Homerus voor. Het paleis is zo’n 40 meter lang. Het entreeportaal van de hoofdingang wordt gekenmerkt door een zuil in het midden van de opening. Ook aan de andere kant van de entreedeur was zo’n poorthal met één zuil. Achter de entree ligt het voorhof met daaraan een galerij met twee zuilen. Erachter ligt het voorvertrek met doorgangen aan vier zijden en daarachter het megaron. Het megaron van het paleis van Pylos is 12 meter lang en 10 meter breed. Het megaron heeft net als alle koningspaleizen vier zuilen, een haard en rijke versieringen. Midden aan de rechterkant van het megaron stond de troon van de koning. Via gangen rond het centrale deel van het paleis waren de overige vertrekken bereikbaar. Deze gangen waren bereikbaar via een tweede ingang, die op dezelfde manier was opgebouwd als de hoofdingang van het paleis. Langs de zijkanten lagen de woon- en slaapvertrekken en achter het megaron bevonden zich magazijnen en opslagkamers. De tweede verdieping was de verdieping voor de vrouwen.
Verder zijn er nog een aantal andere belangrijke vertrekken door archeologen gedefinieerd. Aan de linkerkant van de binnentuin bevonden zich een wachtkamer en een kleine keuken. De opslagkamers achter het megaron waren voor de opslag van olijfolie, hier zijn veel kruiken teruggevonden. Aan de noordoostkant van het paleis bevond zich een tweede megaron, de zogenaamde Koninginnehal, ook dit megaron had een voorportaal. De kamers rechts van het grote megaron waren waarschijnlijk slaapkamers, ook bevond zich daar een grote badkamer. Het zuidwestelijke gedeelte van het paleis is al vroeg verwoest en had al snel plaats gemaakt voor andere gebouwen, hier bevonden zich voor de verwoesting een voorhof, een voorhal en een troonzaal. Het noordoostelijke gebouw diende zeer waarschijnlijk als wapenarsenaal omdat er daar veel bronzen pijlpunten zijn teruggevonden. Tenslotte bevond zich aan de noordwestkant van het paleis een grote wijnkamer. Voorwerpen zijn te bezichtigen in het museum van Chora.


Favoriete restaurantjes:

 1. Nicos, Vasilitsi (lopend);
 2. Koroni: laatste restaurant aan de “boulevard” langs de haven,
 3. Methoni: Palia Istoria, bij Lili en Jannos, sinds oktober 2012 uit Athene gekomen,
 4. Finikounda: Dimitris Dyonissos (eind v d hoofdstraat links),
 5. Finikounda: Kyma : Moudakis Familiy (halverwege de hoofdstraat),
 6. Evangelismos: Taverne (er is er maar 1) bij dorpspleintje,
 7. Beach Bar Dydima: langs de weg tussen Finikounda en Methoni met ligbedden, parasols en bar aan t strand.

Informatie – Information – Informationen – Informations

Water – Water – Wasser – L’eau

Water is schaars in deze regio, ga er zorgvuldig & spaarzaam mee om, de levering/druk kan zo nu en dan wisselen ondanks de aanwezige reservetank!

Water is scarce in this region, please be careful and sparingly, the supply / pressure may occasionally change despite the reserve tank present!

Wasser ist knapp in dieser Region, bitte sei sorgfältig und sparsam, die Zufuhr / Druck kann gelegentlich trotz der vorliegenden Reservetank ändern!

L’eau est rare dans cette région, rendez-vous avec soin et parcimonie, l’alimentation / pression peut parfois changer, malgré le réservoir de réserve présent!

Gas – Gas – Gas – Gaz

Het gasfornuis werkt met een gasfles, een reservefles staat in de garage.
 
 
The stove works with a gas bottle, a spare bottle is in the garage.
 
 
 
Der Ofen funktioniert mit einer Gasflasche, eine Ersatz-Flasche ist in der Garage.
 
 
Le four fonctionne avec une bouteille de gaz, une bouteille de réserve est dans le garage.

Electriciteit – Electricity – Strom – Electricité

Denk aan het milieu, wees zuinig met electriciteit, gebruik de airco niet onnodig !
 
 
Think of the environment, be careful with electricity, use the air conditioning not unnecessarily!
 
 
Denken Sie an die Umwelt, seien Sie vorsichtig mit Strom, verwenden Sie die Klimaanlage nicht unnötig!
 
 
Pensez à l’environnement, soyez prudent avec l’électricité (la climatisation) !

! 220V !


Telefoonnummers – Phone numbers – Rufnummer – Numéro de téléphone

Eleni Katsoulias: 0030 6 976 464 978

 • Sleutel, Beheer, Schoonmaak, Vragen & Problemen
 • Key, Management, Cleaning, Questions & Problems
 • Schlussel, Betreuung, Putzen, Fragen & Problemen
 • Clé, Management, Nettoyage, Questions & Problemes

Noodnummers – Emergency number – Notrufnummer – Numero d’urgence

 • Eerste Hulp – First Aid – Erste Hilfe – Secours: 166
 • Politie – Police – Polizei – Gendermerie: 100
 • Brandweer – Fire – Feuerwehr – Pompiers: 199
 • Arts – General Practitioner – Hausarzt – Médecin Generaliste:
 • Tandarts – Dentist – Zahnarzt – Dentiste:
 • Eigenaar – Owner – Inhaber – Propriétaire: 0031 6 282 075 71

Routebeschrijving – How to get there – Anreise – Directions

 1. Athene Vliegveld
 2. Richting Elefsina (A6, E94)
 3. Richting Corinthe (A1/A8/E94)
 4. Richting Tripoli (A7, E65)
 5. Richting Kalamata (A7, E65)
 6. Aan het einde van de snelweg rechtsaf borden Pylos aanhouden tot Koroni staat aangegeven, dan Koroni aanhouden (na +/- 20 km splitsing rechts Pylos, links Koroni), na weer +/- 20 km afslag Koroni naar links, echter weg volgen, na 3 á 4 km plaatsbord Vasilitsi (in Griekse letters) rechts, links klein cafe AMEA van Eleni Katsoulis voor sleutel en begeleiding naar het huis (0030 6 976 464 978). Ze spreekt engels, duits en frans.
 1. Athens Airport
 2. Direction Elefsina (A6, E94)
 3. Direction Corinthe (A1/A8/E94)
 4. Direction Tripoli (A7, E65)
 5. Direction Kalamata (A7, E65)
 6. At the end of the motorway turn right follow signs Pylos continue to Koroni is indicated, persist for Koroni (after + / – 20 km split right Pylos, Koroni left), after another + / – 20 km for centre Koroni turn left, but follow main road, however, after 3 – 4 km city board Vasilitsi (in Greek letters) at your right, at your left a little cafe AMEA (real estate, olive oil etc) with Eleni Katsoulis for key handover and guidance to the house (0030 6 976 464 978). She speaks english.
 1. Athen Flughafen
 2. Richtung Elefsina (A6, E94)
 3. Richtung Corinthe (A1/A8/E94)
 4. Richtung Tripoli (A7, E65)
 5. Richtung Kalamata (A7, E65)
 6. Am Ende der Autobahn rechts abbiegen Richtung Pylos zu Koroni angegeben ist weiterhin, richtung Koroni (nach + / – 20 km aufgeteilt rechts Pylos, links Koroni), nach weiteren + / – 20 km Koroni links abbiegen, aber der Straße folgen, aber nach 3 – 4 km Stadt Bord Vasilitsi (in griechischen Buchstaben) rechts, links, kleines Café AMEA von Eleni Katsoulis für Schlüssel und Anleitung zu dem Haus (0030 6 976 464 978). Sie spricht deutsch.
 1. Athene Airport
 2. Direction Elefsina (A6, E94)
 3. Direction Corinthe (A1/A8/E94)
 4. Direction Tripoli (A7, E65)
 5. Direction Kalamata (A7, E65)
 6. A la fin de l’autoroute tourner signes direction Pylos continuent jusque Koroni est indiqué, Koroni persistent (après + / – 20 km split Pylos droit, Koroni gauche), après l’autre + / – 20 km Koroni tourner à gauche, mais suivre la route, après 3 – 4 km ville signe Vasilitsi (en lettres grecques) droite, cote gauche petit café AMEA (huile olive etc) de Eleni Katsoulis pour la clé et l’orientation en maison (0030 6 976 464 978). Elle parle Français.

Villa Aphrodite

Epar. Od. Koronis-Kamarias 143
13461 FOA Koroni
Peloponnesos, Griekenland